Monștri (2019): Biletul de intrare al României la Berlinale
- Radu Tihon
- Mar 7, 2019
- 2 min read
Regia: Marius Olteanu
Distribuție: Șerban Pavlu, Cristian Popa, Alexandru Potocean, Judith State
În 2019 regizorul Marius Olteanu își lansează primul lungmetraj, iar ca recompensă primește un bilet magic dus până la Berlin pentru a onora invitația și încadrarea peliculei în secțiunea necompetițională Forum, o secțiune ce prezintă proiecte de avangardă, experimentale sau lucrări cinematografice nepopulare încă. Cu toate astea, “Monștri” intră în cursa pentru premiul de debut acordat de Berlinale, pe care l-a și câștigat în ediția de anul ăsta.
Cu toate că premiera în Romania a fost anunțată pentru primăvara acestui an, eu l-am vazut înaintea tuturor ca să pot să vă dau un imbold destul de motivant pentru a face coadă la ghișeele cinematografelor la momentul premierei.
Pelicula este împărțită în trei capitole captivante și pline de un dialog ce te invită la instrospecție. În primul capitol o vedem pe Dana care urcă într-un taxi la Gara de Nord și petrece o parte bună din seară alaturi de taximetristul Alex care încearcă să o descoasă pe fata care pare la un moment de răscruce din viața ei. În cel de-al doilea capitol îl vedem pe Arthur, soțul Danei, care trece și el printr-o odisee personală, având o aventură de o noapte cu un alt Alex interpretat inegalabil de Șerban Pavlu, în același timp în care Dana își petrece seara cu taximetristul luat de la Gara de Nord. Cel de-al treilea capitol îi înfățișează pentru prima dată față în față pe cei doi soți care își petrec toata ziua urmatoare împreună, încercând să joace un rol de cuplu perfect normal în fața prietenilor și a familiei. Finalul este calm, dar puternic. Cei doi își pun întrebarea pe care o aștepți de la început, dacă merită să rămână împreună sau să își despartă drumul, deși iubirea dintre ei este vie și puternică în pofida adulterului proaspăt comis de Dana și a orientării sexuale a lui Arthur.
Cu toate că povestea te prinde din primul moment și naste nenumarate curiozități, ceea ce poartă steagul acestei pelicule este scenariul scris de Marius Olteanu. Atent la fiecare detaliu pe care îl împletește cu adevăruri sociale românești, naște la fiecare cinci minute câte o întrebare ce te îndeamnă la o introspecție adâncă. Te pune în fața unor probleme reale din societatea actuală: diferența de mentalitate dintre generații, problemele de zi cu zi ce se nasc în cadrul unor microinteracțiuni sociale și chiar păstrarea ca secret a adevaratelor orientări sexuale.
Personajele lui Marius Olteanu sunt construite riguros, cu moralitați chestionabile pe care le numeste generic “monștri” pentru a încerca mai apoi să demonteze această etichetă socială. Le înfățișează umane, cu slabiciuni, remușcări profunde și stări de derivă existențială pentru a evoca o retorică în conștiința fiecărui observator: încă mai crezi că sunt “monștri”?

Comments